Skaitļi un čipsi

Šis ir pēdējais materiāls no Montessori matemātikas materiālu pirmās grupas.
Materiāls: Kastīte ar cipariem no 1-10 un 55 apaļas ripiņas.

Šis maretiāls palīdz pastiprināt iegūto izpratni par to, ka katrs skaitlis sastāv no konkrētām atsevišķām daļām. Parādīt bērnam pāra un nepāra skaitļus.

Netiešais mērķis: sagatavoties skaitļa dalīšanai.

Ar šo materiālu joprojām darbojamies abi kopā ar Marku, jo interesi darboties viens ar šo materiālu vēl nav izrādījis. Kopā izveidojam skaitļu rindu no 1-10. Tā kā M vēl mēdz jukt skaitļu rindas secība no 6-9, tad mēdzam palīgā ņemt “vārpstiņu” materiālu.  

20130206-131908.jpg
Starp skaitļiem vēlams ievērot atstarpi, lai čipši nesaskartos un būtu vizuāli uzskatāms katrs skaitlis.

20130206-132134.jpg
Pie katra skaitļa pieliek atbilstošu čipsu skaitu. Pirmajās reizēs es rādīju priekšā kā čipši liekami – tos liek pa pāriem. Un nepāra skaitļa gadījumā pēdējo čipsi liek pa vidu.

20130206-132632.jpg
Kad visi čipsi pie skaitļa pielikti,tad parāda, ka pie skaitļa divi, četri (man patīk rādīt pie skaitļa, kur uzskatāmāk redzams, ka veidojas tunelītis) var izbraukt ar pirkstu cauri čipšiem.

20130206-132441.jpg
Bet pie trīs/pieci pēdējais čipsis ir priekšā. Kad pirks atduras pret to, tad saka – stop. Skaitlim nav pāra. Tā pārbauda visus skaitļus. Tad var izrunāt ar bērnu, ka tie skaitļi, kam var izbraukt cauri ir pāra skaitļi. Bet savukārt tie, kam priekšā pēdējais čipsis ir nepāra skaitļi.

20130206-133349.jpg
Pašās beigās nepāra skaitļus pabīda uz leju. Izveidojas divas rindas, kur vienā visi pāra, otrā – nepāra skaitļi.

Marks (4 gadi): pirmo skaitļu čipšu salikšana grūtības nesagādā, bet nepacietība sāk ņemt virsroku tieši pie 6-9, jo daudz jāskaita:). Bet kad visa rinda salikta, tad jau parādās tomēr maz gandarījumiņš:). Īpašu interesi parasti iztaisa tieši braukšana ar pirkstiņu starp čipšiem.
Pagaidām vēl grūti spriest vai materiāla pamatdomu (par to kas ir pāra un kas nepāra) ir izpratis līdz galam. Bet ikdienā sācis biežāk izmantot apzīmējumu “pāris”. Piemēram, kad runā par Noa šķirsta dzīvniekiem, vai divām mašīnām. Pie lielāka apjoma pāru sakarību vēl nesaskata. Pieļauju, ja to saliktu kā čipšus, tad jau arī saprastu ir vai nav pāris.

Šo materiālu var vienkārši pagatavot arī pats. Te kādas idejas.
Savukārt, ja gribi nopirkt, tad tādu var atrast absorbentmind.co.uk, kā arī VIP restaurātors (v.i.p.restaurators@inbox.lv varat pajautāt Montessori materiālu katalogu).

4 thoughts on “Skaitļi un čipsi

  1. Paldies! man ļoti noderīgs materiāls, jo tikko bērnudārzž uzzināju, ka dēls labi skaita, bet neasociē ar konkrēto ciparu, sākot no 4 vai 5. Šāds materiāls tiešām vajadzīgs mājās un noder ilgi!:)

Komentēt