DIY Vārpstiņas

Par šī materiāla nepieciešamību orģinālā veidā nebiju īpaši pārliecināta un jau kādu ilgāku laiku meklēju DIY variantus. Tā nu ir tapusi mana versija par Vārpstiņām.

Šis ir matemātikas 1.grupas materiāls, kurā bērns darbojas ar reālām kvantitātēm un papildus jau tiek piedāvāti kvantitāšu simboli.

Materiāls: 2 kastītes, katrai 5 iedalījumi, katrs iedalījums marķēts ar simbolu melnā krāsā. Blakus kastītē atrodas 45 vārpstiņas (manā gadījumā saldējuma kociņi).

Ar vārsptiņu palīdzību izprot ideju par to, ka skaitļi nozīmē atsevišķu objektu kopumu. Bērns iepazīstas ar nulli un tai atbilstošo simbolu. Secīgas skaitļu rindas apgūšana no 0 līdz 9.

Demonstrēšana: Materiālu atnes un noliek uz  galda. Tiek nosaukti visi simboli, kas redzami uz kastes sienu iekšpuses, izņemot 0.

Sāk ar skaitli 1. Tad ar bērnu vienojas, ka liks katrā kastītē tik vārpstiņu cik ir attiecīgais skaitlis. Liek pa vienai vārpstiņai uz darba virsmas un vēlreiz pārskaita, tā ir paškontrole. Tad ieliek attiecīgajā kastītē. Turpina līdz 9.

Ja strādāts pareizi, blakus kastīte ir tukša. Ir vēl viena tukša kastīte ar nodalījumu un tur ir kaut kas rakstīts, tā ir 0.

Mums nekā vairāk nav un 0 neko vairāk arī nevajag. Bet 0 arī ir cipars un iepazīstinām ar simbolu. Parādām smilšpapīra ciparu un tad iepazīstinām ar simbolu.

Vecums: no 4 gadiem

Marks (3,10) : Pagaidām atpazīst ciparus no 1-5 un ar atkārtošanu atpazīst arī ciparus no 6-9. Līdz ar to pirmās ailītes pildījās viegli, bet pie pēdējām bija nepieciešma lielāka pacietība. Jau pašā uzdevuma sākumā noteikti kaut ko gribēja ielikt arī 0 ailītē, et tad vienojāmies, ka to darīsim vēlāk. Kad visas vārpstiņas tika sapildītas pa ailītēm un kastītē nekas neatlika, viņš ierosināja, ka jāiet paņemt vēl “vārpstiņas” ko ielikt 0 ailītē. Liels bija viņa sašutums, kad teicu, ka tā ir 0 un, ka 0 neko nevajag. Principā viņš ļoti par to apvainojās :), savukārt es nobrīnījos par šī materiāla efektivitāti. Nākamajās reizēs viņš jau zināja, ka 0 nekas nepienākas.

DIY – 2 kartona kastītes, garš kartona papīrs, līme, flomasters ciparu zīmēšanai, ciparu šabloni, “vārpstiņas”.

 

1. izmērīju kastes garumu un rezultātu izdalīju ar 5, lai iegūtu vienas iedaļas platumu.

2. salocīju kartonu attiecīgos garumos.

3. salīmēju iedaļu atdalošās maliņas un ielīmēju salocīto papīru kastītē.

4. izveidoju ciparu joslu, ar trafaretiem uzzīmēju ciparus un izkrāsoju tos. Tad ielīmēju šo joslu kastē.

Un Vārpstiņu materiāls gatavs!

4 thoughts on “DIY Vārpstiņas

  1. Labdien! Ar ko juus luudzu ieteiktu iesaakt no saakumaa – ar smilshpapiira cipariem uz kartinjaam, vai ar shiem skaitaamkociniem?

    • Smilšpapīra ciparus iesaku ņemt pēc tam, kad bērns apzinās katra skaitļa apjomu. Arī vārpstiņas var piedāvāt ap to pašu laiku. Katrā ziņā bērnam obligāti nav jau jāzin visi cipari, lai darbotos ar vārpstiņām. Piemēram, Marks brīvi ciparus atpazīst no 1-5, bet darbojoties ar vārpstiņām pajautā man vēl grūti atpazīstamos ciparus no 6-9 un saskaita apjomu, jo to jau māk līdz 14.

  2. Atbalsojums: Skaitļi un čipsi | mazaszvaigznes

  3. Paldies, ka rakstat kā nepieciešams demonstrēt un to kā bērns reaģēja un kā veica uzdevumu. Es tikai nesen sāku apgūt un pielietot dzīvē montessori praksi. Grāmatās un arī blogos ir ļoti skaisti aprakstīts kā bērni darbojas ar materiāliem, bet man “dzīvē” tos pielietojot, bieži sastopos ar bērna pretestību, neizpratni un arī nepacietību, Tas manī reizēm rada apmulsumu. Bet lasot par to, ka citiem bērniem arī pietrūkst pacietības, man paliek vieglāk, jo tas nozīmē, ka ar manu bērnu viss ir KĀRTĪBĀ. Pacietīgai jābūt man un tad jau laikam viss notiksies.

Komentēt